De la Alina cu dragoste

LICORI DE FLORI

019 (2)

Seara cand te plimbi pe strazi  esti pur si simplu fermecat de mirosurile florilor de mai : soc, salcam, trandafir, iasomie, caprifoi.

Bucurandu-ma de miresma lor, mi-a trecut in cap idea de a le tranforma in licori pt a-mi desfata toate simturile.

Socata este binecunoscuta, ma bucur de ea toata vara. Culeg florile cand sunt in sezon , le usuc si ori de cate ori mi-e dor de ea o prepar, iar iarna merge foarte bine ceaiul de soc. Este drept aroma socatei este mai intensa cu florile proaspete, dar cand le folosesc pe cele uscate dublez cantitatea pt un gust mai intens.

Beneficiile socului, folosit in ceaiuri si in prepararea socatei, sunt minunate, pentru ca elimina ce-i mai rau din organismul nostru, avand proprietati diuretice, expectorante, detoxifiante, antiinflamatoare si antiinfectioase.

Florile de salcam pot fi folosite in preparea dulciurilor ( a gogosilor in unele regiuni ale tarii) a dulceturilor…si m-am gandit ca ar putea fi si ele vedetele unei licori vindecatoare si racoritoare.

Florile de salcam pot calma durerile gastrice, in combinative cu mierea regleaza tranzitul intestinal, are effect relaxant, calmant ( este un atidepresiv natural), trateaza insomnia, antitusiv…..e absolut fabuloasa si unde mai pui ca florile de salcam sunt delicioase ( dulci si aromate).

A fost o idée grozava sa le transform intr-o bautura fermentata.

Florile de trandafir conţin ulei eteric şi tanini, au efecte cicatrizante, antidiareice, antidizenterice, astringente, antihemoragice, antihelmintice, antiinflamatorii, dezinfectante, antipiretice, antiseptice, antimicotice, aromatizante, fortifiante, mineralizante şi tonice. Acestea sunt indicate în gripă, bronşite, răceli, astm bronşic, hiperhidroză, laringită, micoze bucale şi vaginale, afte, faringite, amigdalite, stomatite, diaree cronică şi dizenterie, hemoroizi, angină pectorală, acnee, plăgi, leucoree, iritaţii oculare, ori la nivelul pleoapelor sau în conjunctivite….wow, ce minunatie!!!

Băuturile acestea fermentate sunt în primul rând o sursă de probioticeoferă o cantitate considerabilă de vitamina C, enzime și lactobacili.
Ele ajută la creșterea rezistenței organismului la îmbolnăviri și diminuarea șanselor de a dezvolta diferite tipuri de dereglări sau cancer. Asemenea sunt surse bogate și naturale de B-uri.

Cum am procedat?

La un litru de apa am pus urmatoarele:

  • 100 g miere ( o puteti inlocui cu indulcitorul preferat)
  • Sucul de la ½ lamaie
  • 2 inflorescente soc sau 2 flori de trandafir sau 3 inflorescente salcam ( in functie de bautura pe care vreti sa o preparati)

Optional in socata puteti adauga si 1 mana de Frunze de menta, va capata o aroma f fina de menta. Socul si menta sunt un cuplu frumos J))

Amestecul se tine la loc caldut 20-25 grade si in trei zile se va transforma intr-o licoare magica cu bule piscatoare si miresme florale.

Nu m-am asteptat sa iasa atat de bune, socata stiam ca e delicioasa, dar trandafirata ….mmmmm…. efectiv simti aroma placuta a florilor si combinatia cu lamaie,  acesta e favorita mea.

Iar licoarea de salcam e ceva foarte special, atat de fina, de delicata, dulceata florilor ramane la urma in gura si iti alinta limba, pur si simplu minunata.

Va spun sincer merita sa le incercati.

Va doresc spor si pofta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *